Osta Pakkasenesto-jäähdytysaine

8 Tulokset

Mikä on jäähdytysnesteen tarkoitus?

 

Jäähdytysnestettä käytetään jäähdytykseen, niinkuin nimikin kertoo. Nestejäähdytyksen perusidea on siitää lämpöä mahdollisimman paljon nesteeseen, josta se ajoviimalla ja puhaltimella pyritään siirtämään järjestelmästä ulos syylärissä eli jäähdyttäjässä. Jäähdytysjärjestelmä toimii parhaiten vedellä, sillä jäähdytysnesteen ominaislämpökapasiteetti on hieman vettä huonompi. Jäähdytysneste ei kuitenkaan jäädy, jonka vuoksi sitä käytetään. Jäätyminen jäähdytysjärjestelmässä johtaa todennäköisesti suuriin vahinkoihin. Vähintään syylärin halkeamiseen tai pahimmillaan moottorivaurioon. Kannen halkaiseminen jäädyttämällä jäähdytysneste on todella kallis ja turha vaurio. Sen takia käytetään pakkasnestettä veden seassa.

 

Miten valitsen jäähdytysnesteen?

 

Jäähdytysneste on useimmiten simppeliä glykolia, joka on erittäin myrkyllistä, mutta sopii ominaisuuksiltaa jäähdytykseen hyvin. Jäähdytysnesteissä on kuitenkin eroja, jotka johtuvat niiden sisältämistä lisäaineista. Glykoli on yleensä suunnilleen samaa, joitakin variaatioita löytyy. Erot tulevat standardeista ja siitä, miten hyvin korroosiolta suojaavaa neste on. Korroosiolta suojaava neste pidentää jäähdyttäjän ikää huomattavasti, ja jotkin autot vaativat hieman voitelevuutta nesteeseen, jotta vesipumppu toimii paremmin. Glykolittomat nesteet ovat suhteellisen harvinaisia, mutta niitä käytetään varsinkin alumiinisissa moottoreissa. Propyleenipohjainen neste on näissä usein tarkka tyyppi. VAG-konsernilla on usein standardivaatimus nesteidensä kanssa, jolloin käytetään konsernin hyväksymää nestettä. Maatalouskoneissa käytetään usein vanhanaikaista ja perinteistä pelkkää glykolia, ja tavoitteena on tehdä neste joka ei jäädy, ja sillä selvä.

 

Miksi ostaisin jäähdytysnestettä netistä?

 

Netistä ostamalla saa toimituksen kotiovelle. Sen lisäksi hinnat ovat usein edulliset, ja jokaiseen standardiin löytyy sopivaa nestettä valikoimasta. Myöskin asiakaspalvelun saatavuus helposti on yksi etu, sillä standardit voivat olla haastavia varsinkin ennenmainitun VAG-konsernin autojen ollessa kyseessä. Jäähdytysnestestandardit eivät ole kiveenhakattuja, ja väärä neste harvoin aiheuttaa vahinkoja. Väärä neste ei ole kuitenkaan optimaalinen vaihtoehto, ja juuri sen takia standardit ovatkin olemassa.